Què és la fascitis plantar

S’anomena fascitis plantar el procés irritatiu i dolorós en la inserció de la fàscia plantar al calcani, generalment en la part més interna i proximal. Aquest procés és la causa més general de la formació d’un esperó calcani.

Les causes són múltiples. Poden ser:

 • Per distensió de la fàscia per un peu pronat on el sistema muscular posterior de la cama és curt i hi ha un dèficit de flexió dorsal.

 • Per excés de tensió en la fàscia per un peu cavus on el peu esmorteeix malament les càrregues i provoca una retracció i rigidesa de la fàscia.

 • Sobrecàrrega mecànica com agreujant:

 • Activitat física o esportiva on existeix una gran sobrecàrrega mecànica.

 • Gent amb sobrepès (més freqüent en dones de +/- 50 anys amb un trastorn hormonal de base).

 • Ús inadequat del calçat: l’anomenat “xanclitis”.

 • Escurçaments musculars, sobretot del tríceps sural.

 • Gran pèrdua de pes en poc temps.

 • Desajustos metabòlics, dietètics i hormonals: falta de magnesi, vitamina C, acidosi metabòlica.

En molts casos, l’únic factor de risc present és la carrera excessiva o un increment inadequat. És per això que l’increment d’activitat física o entrenament per un esportista ha d’anar d’acord amb les seves capacitats i amb les seves circumstàncies. Els símptomes que donarà són el d’un dolor en la fase d’enlairament del peu, en l’estirament de la fàscia plantar i en la palpació mitjançant la pressió. Alguns indicadors podrien ser semblants a aquell dolor en la zona plantar quan ens aixequem al matí però que al cap de 5 minuts desapareix, o al que sorgeix als 30 minuts de començar a córrer i que si no parem l’exercici, el dolor es torna insuportable.

S’ha de diferenciar d’altres entitats patològiques per descartar que el dolor en la zona plantar no sigui per una entesitis de l’abductor del 1r dit, flexor curt dels dits o quadrat plantar; un punt gallet en el gastrognemi, sobretot de l’intern; una fractura de calcani; una irritació nerviosa o d’altres afectacions articulars i lligamentoses que poden començar en el sacre. El tractament es basa en la recuperació de la biomecànica de la fàscia plantar i en el treball de la musculatura i de les articulacions que permeten tenir subjectada la bòveda plantar. Aquest aspecte és primordial perquè la teràpia no només es basa en tractar les conseqüències sinó en reharmonitzar l’estructura per un futur funcional millor. Podrem assegurar que un 80-90% del tractament és buscar la causa principal del problema.

En el tractament cal diferenciar la fase aguda (fascitis), on farem tècniques antiàlgiques i antiinflamatòries de la fase crònica (fascitosis) on el que ens interessa és reaguditzar la lesió. En els dos casos hem de normalitzar la mobilitat articular del peu. En una segona fase d’actuació ens centrarem en la relaxació miofascial mitjançant massatge, hidroteràpia i estiraments. En aquesta fase és quan la inflamació ja ha desaparegut i podríem tornar a entrenar, però tenim perill de tornar a recaure. Cal doncs, una bona readaptació a l’exercici físic per tal de prevenir les recidives. Ho farem mitjançant un reforçament global de la musculatura, electroestimulació, exercicis propioceptius, ortesis plantars i acondiciament lent i progressiu a la carrera.

Com major sigui el repòs inicial, més progressivament hem de retornar a l’activitat normal. Habitualment, els esportistes no poden realitzar repòs prolongat pel bé de


Recent Posts
Archive
 • Icono de la aplicación Instagram
 • Captura-de-pantalla-2012-04-04-a-las-15_10_10