L'entrenament de curses de muntanya per a nens i nenes


Si sortim al carrer o ens acostem fins a les muntanyes és molt fàcil veure gent corrent. Fa uns 5-6 anys que aquest esport ha fet el que anomenem un "BOOM" i avui en dia un % molt elevat de la societat practica l'anomenat "running" o curses de muntanya.

En tot això, en aquests darrers anys, són molts els nens i nenes que s'han sumat a practicar aquest esport. És per això que s'han pogut crear diferents escoles de trail running arreu com és el cas de l'Associació esportiva Mountain Runners del Berguedà, primera escola de trail running del món.

Les curses de muntanya són un esport relativament jove, cal dir, que la primera persona en practicar-lo al nostres país va ser el GRAN Kiku Soler. Em fa pensar que ens falten anys d'experiència per poder resoldre molts interrogants que molts cops ens passen pel cap. Com reaccionarà el nostre cos d'aquí uns quants anys? Els nostres genolls es desgastaran tant com diuen? Fer una Ultra serà dolent pels nostres òrgans? Totes aquestes són moltes de les coses que es diuen, però ara per ara no podem contestar-ho ja que els nostres avis no feien Ultres, ni tan sols corrien posant el cos al límit com ara fem amb les competicions.

Els nostres fills i néts ja ho podran saber, ja que nosaltres som els seus "conillets d'índies". Tot això us ho dic, ja que actualment estic entrenant molts nois i noies joves, també "conillets d'índies" de l'entrenament de trail running de base.

Un tema que em deixa inquiet és pensar què pot ser el millor per ells. Són el futur i els hem de cuidar, d'ells depèn el país i hem de mirar que les coses les poguem fer el millor posible perquè gaudeixin, aprenguin i sobretot no pateixin danys crònics en un futur.

Des dels més petits de 5-6 anys fins el noi de 16-17 anys varia molt l'entrenament, però tots amb un mateix objectiu:

• Protegir la seva salut (articulacions, òrgans, musculatura)

Diversió en els entrenaments (Entrenaments en jocs, tècnica de cursa, exercicis físics adaptats a la seva edat i dinàmics, seguretat a la muntanya...)

Treball psicològic (Transmetre que el més important són els dos primers punts, que les competicions és un premi per la feina ben feta, però que en cap moment si l'exigirà guanyar)


-Protegir la seva salut: Això ho farem amb càrregues d'entrenament adequades per la seva edat. Tenir en compte que són nens i que el cos s'està formant, una càrrega inadequada els pot lesionar i a la llarga els pot ser un problema. Poden fer exercicis d'entrenament com sèries, fartleks, intervals... a partir dels 12-13 anys. (En la meva opinió) controlant el desgast de cada noi i tenir-ho present quin temps haurà de ser el de la seva recuperació. Molt important cal estar alerta en el cas de les noies quan els ve la primera menstruació.

-Diversió amb els entrenaments: Igual que els adults els entrenaments no poden ser monòtons, sempre fer la mateixa rutina ens cansa. És important que hi hagui molta varietat i que els adeqüem a la seva edat. Els més petits han de fer tècnica de cursa, estiraments, canvis de ritme (15-20m), tot això a través del joc, que trobin un sentit diferent al dels adults a l'hora d'entendre el perquè han d'estirar o bé fer un sprint. La majoria de nens els costa córrer pel fet de córrer, però sí que els pots fer córrer si hi ha un altre objectiu per ells. Crec que el fet més important és treballar en aquestes edats els punts que us he escrit a dalt. Tècnica de cursa, exercicis físics adequats a ells, seguretat a la muntanya, i fins i tot ampliar en temes de geografía i geologia de l’entorn, flora, fauna… en general que aprenguin a valorar i entendre el que els envolta quan practiquen aquest esport. Per els més grans, els de 15 o més anys, ja podem entrar en mètodes d'entrenament.

Trobo important que aquests punts cada any els poguem treballar i alhora els puguem especificar més.

-Treball Psicològic: El treball psicològic es treballa en els entrenaments, però sobretot a casa, el paper dels pares és clau perquè en nen o nena gaudeixi i no es pressioni. És important saber que si volem que el nostre nen guanyi i li transmetem a ell/a la nostra intensió, el condemnem a que ho passi malament. El fet que rebi pressió farà que a la llarga acabi deixant de practicar aquest esport. A tots ens agradaria que els nostres nanos corrin molts anys, s'ho passin bé, però el fet de fer un mal ús del treball psicològic fa que esgotem el crèdit de la motivació del nostre fill o filla.


Recent Posts
Archive
  • Icono de la aplicación Instagram
  • Captura-de-pantalla-2012-04-04-a-las-15_10_10