Tornar als entrenaments després de les vacances


Al llarg de l’estiu moltes persones anem uns dies de vacances per desconnectar de la rutina del dia a dia (la nostra feina professional, la feina de la llar, l’estrès d’anar “amunt i avall” i també, per molts el sacrifici de l’entrenament).

Un cop tornem de les vacances ho fem carregats d’energia i amb ganes d’entrenar, ja que hem estat uns dies sense córrer i el nostre cap ens diu que ja estem recuperats al 100% psicològicament. Malgrat això, potser no ho estem físicament!!

És per aquest motiu que hem de tornar als entrenaments de forma progressiva, de menys a més, tornant adaptar el cos a fer exercici. D’altra banda, és possible que haguem guanyat pes i això els nostres muscles i ossos també ho notaran. Tots aquests motius són suficients per estar alerta i no patir una lesió.

En l’esport en general i especialment el córrer, quan portem uns quants dies que no fem exercici ens desactivem, tot es relaxa, i costa una mica tornar a agafar ritme. És per això que tornant de les vacances el més adient és fer uns quants dies de carrera continua molt suau, de poc temps i intercalar-ho amb altres esports com la bici, rollers i/o natació. Aquestes pràctiques ens proporcionen càrdio i tenen l’avantatge que no generen impacte. Això farà que mica en mica tornem agafar ritme, forma física i que reduïm el risc de lesió per excés d’impacte o bé per acumulació immediata de volum.

És important, encara que sovint ens costi, abandonar durant uns dies la muntanya i centrar els entrenaments en terrenys plans o amb poc desnivell. D’aquesta manera ajudarem a la musculatura a adaptar-se millor a no patir tant, i alhora l’ajudarem a agafar lleugeresa.

Un altre factor molt important a tenir en compte és l’època on ens trobem: al tram final de temporada. Ara ja portem molts quilòmetres i metres de desnivell acumulat cosa que físicament ens costarà una mica més agafar ritme ja que el cos està cansat d’entrenament, de competicions exigents… i molts cops l’estat de la nostra musculatura i articulacions penja d’un fil.

Hem de planificar molt be les competicions que farem després de la parada estival ja que tardarem unes setmanes a tornar a trobar bones sensacions. És per això que hem de reduir el volum de curses, mirar de fer-ne menys i, en cas de fer-ne, millor de curta distància.

És important deixar passar un mes i mig aproximadament des que tornem de vacances fins a la primera competició que fem. D’aquesta manera podrem arribar bé a la cursa i ens serà més fàcil aconseguir l’objectiu que ens hem marcat per la competició.