El tram de temporada més important

“Els mesos de desembre, gener i febrer són els mesos on es guanyen les curses”. Aquestes són les paraules que em va dir un savi corredor. Vaig estar donant-hi voltes i té tota la raó.

L’hivern és fred i dur. Molts cops la mandra ens venç i les excuses ens acaben guanyant. Però aquests mesos són els més importants per arribar a l’estiu forts i ser competitius fins a on ens proposem.

Però que hem de fer durant aquests mesos perquè siguin els més importants?

Sempre he defensat que per córrer ràpid en muntanya hem de córrer ràpid en pla. Tenir una bona base en pla fa que, un cop adaptats al treball específic de muntanya, els resultats siguin més bons que si tot l’any estem intentant sumar desnivell.

És important realitzar en aquests mesos entrenaments de poc volum, ràpids, amb FC altes, explosius i sobretot amb poc o gens desnivell. Tot això cal compaginar-ho amb dies de descans o entrenaments de recuperació activa.

Dit això, es pot mirar de realitzar entrenaments de sèries, fartleks, etc. diferents dies a la setmana. Com més varietat d’entrenaments de velocitat, més domesticarem i ensenyarem el cos les diferents sensacions que pot tenir durant una competició.

Hem de saber trobar diferents exercicis per crear estímuls al cos. Canvis de ritme llargs, curts, de progressió ascendent o descendent (fartleks) o fer diferents blocs de velocitat amb descansos entremitjos. Tenint en compte això, podem crear molts entrenaments diferents que ens permetran millorar més ràpid i alhora tindrem més diversitat en el nostre “planning”.

També és bo al llarg d’aquests mesos realitzar treballs de força al gimnàs, que ens serveixin per enfortir la musculatura i així fer que aquesta sigui més resistent a les lesions i toleri millor la càrrega d’entrenament. El treball de gimnàs és un treball molt important durant tot l’any però sobretot en aquest primer tram de la temporada.

Podem practicar esquí de muntanya, de fons, BTT, que ens ajudarà a complementar els entrenaments, guanyarem força que un cop fusionada amb aquesta velocitat ens farà més complerts. No obstant això, entenc que el més important és la velocitat i el córrer ràpid que dedicar molts dies a aquests tipus d’esports si realment no estem preparant cap competició d’esquí o BTT.

Doncs ara fora mandra, ja no hi ha excuses i a entrenar per fer una bona temporada!!